EXPOSITIE ‘Borders of Resistance’ groepstentoonstelling rondom 9 hedendaagse Oekraïense kunstenaars

25 – 05 / 09 – 07 2023

Kunstenaars uit Ivano Frankivsk en omgeving tonen nieuw werk :

  • Sergiy Grygorian, objecten, fotograaf 
  • Yuriy Borynets, schilder 
  • Zoriana Kozak, schilder, keramisch beeldhouwer
  • Dmytro Petryna, fotograaf 
  • Yulia Gomeliak, fotograaf.
  • Mykola Dzhychka, schilder
  • Olga Kukush, fotograag
  • Rostyslav Koterlin, video
  • Yurii Bakay, objecten, fotograaf

Na de agressieve en onnodige aanval op de Ukraine, op 24 februari 2022, zijn de kunstenaars nieuwe werk gaan maken, met een andere inslag dan daarvoor. Sinds 2014 is de Ukraine al in oorlog met Rusland en dit gegeven heeft het werk van de kunstenaars reeds beïnvloed. Maar deze keer is het een stap verder, de beeldtaal is dwingend en verontrustend. Frivoliteit en vrijblijvendheid is weg en heeft plaats gemaakt voor brutaliteit die de impact van het geweld en vernieling in het land weergeeft.
De meeste kunstenaars kunnen het land niet verlaten in verband met de noodtoestand en kunnen elk moment opgeroepen worden om ingezet te worden in de gevechtshandelingen. Grote hoeveelheden werk ligt in Duitsland opgeslagen en uit deze uitgeweken collectie is door Mykola Dzhychka een selectie gemaakt voor deze reizende expositie. 
Een (1) werk van Sergiy Grygorian wordt speciaal voor deze reizende expositie gerealiseerd: een monumentaal 3D object wordt, aan de hand van door de kunstenaar gemaakte bouwtekening.
De video OLO van Rostyslav Koterlin is permanent -via de etalage ruit – te zien in HulstArt – https://vimeo.com/431232380

Op de vinissage-middag zondag 09 juli wordt om 15 uur een performance gegeven door Mariana Glynska & Dead Sex Universe.
Mariana Glynska (Ukraine) brengt het werk “Border(s)”, waarin ze op vocaal poëtische wijze het ondergaan van een oorlogssituatie weergeeft. De muzikale en visuele ondersteuning komt van Dead Sex Universe (Uwe – blaasinstrumenten -D, Art Generator – elektronica – NL & Taka ready made sound sculptures – Japan)

Stichting Zesde Kolonne uit Eindhoven heeft al een jarenlange culturele uitwisseling met kunstenaars uit het voormalige Oostblok, met name Belarus en Ukraine.

Kort na de Maiden Revolutie en de overname van de Krim door Rusland en separatistische opstand in de Donbas in 2014 hebben we onder andere al een foto expositie met werk van fotografen uit Ivano Frankivsk en Kiev getoond.
Sindsdien zijn er regelmatig kunstenaars uit Zeeland, Brabant en Limburg met werk naar Ukraine gereisd om daar deel te nemen aan exposities. 

In het kader van het programma CoRRid’Ore reist de expositie van No Art Fashion – Roggel, via T56 – Eindhoven naar Hulst en later in het jaar naar Düsseldorf.

De expositie is mede gerealiseerd door steun van No Art Fashion, Stichting Cultuur Eindhoven en Zesde Kolonne.
Samenstelling en organisatie Nederland: Stef Fridael, Werner Klompen, Luk Sponselee Mykola Dzhychka

DmytroPetryna


 

Digital Generated Art van ELABY BERGER
4 MEI T/M 21 JUNI in de kleine zaal.