EXPOSITIE GIEL LOUWS ‘wormgaten’

07.08 – 18.09 – 2022

Voor de tentoonstelling ‘wormgaten’ maakte de Zeeuwse kunstenaar Giel Louws 10 kabinetten. In deze kabinetten zijn installaties te zien van werken die hij in de laatste 10 jaar maakte.  Door deze werken te combineren tot nieuwe werken ontstaat er een beeld van de kunstenaar en zijn ontwikkeling.
Een belangrijk thema in zijn werk is de schilderkunst, en de installaties onderzoeken dit medium. De kunstenaar gaat als een poëet met zijn werken om, waardoor tussen de werken een reeks aan nieuwe betekenissen ontstaan.

De kunstenaar Giel Louws werd in Aagtekerke geboren, en studeerde aan de academies van Brugge en Kampen. Na zijn studie vestigde hij zich in Middelburg, en werkt al 25 jaar aan zijn oeuvre in Zeeland. Zijn atelier bevind zich in Vlissingen vanwaar hij een paar tentoonstelling per jaar maakt in Nederland en daar buiten. Zijn werk is diep geworteld in de schilderkunst, maar is steeds meer drie-dimensioneel geworden. Hij onderzoekt het medium schilderkunst door het schilderij te deconstrueren, en de elementen doek, drager, verf, en bindmiddel als losse elementen te gebruiken. Inhoudelijk heeft het werk een sterk autobiografisch karakter, zo verwijst de schraag naar de arbeid van zijn vader, en de waslijn naar zijn moeder. Het werk gaat vaak over zwaarte en lichtheid, verwijzend naar zijn band met de provincie en zijn gereformeerde afkomst. Om deze verhalen vorm te geven combineert de kunstenaar abstract en figuratief werk.